Sider

fredag den 7. december 2012

Skal teologien fornyes?

Modanisering af teologien?


Denne blog er et muligt svar på en anden bloggers indlæg, om færre optag på teologi uddannelsen. Kan læses her: http://www.blunck.dk/kristendommens_mangler/2012/07/31/faerre-unge-vil-laese-teologi/
Som det ser ud vælger færre og færre, at læse teologi på universitetet, mens flere og flere bliver tilhængere af videnskaben. Trænger teologien til en fornyelse?
Videnskaben er for den almene borger nemmere tilgængelig og forståelig end teologien, og det er derfor oplagt, at flere netop vælger denne retning. Det kræver ingen større viden i forvejen og det er uden for mange fagudtryk, der let kan gøre stoffet uforståeligt. Et magasin som Illustreret Videnskab formår, at udbrede sig til ”gud og hver mand” ved netop, at bruge Ekstra bladet journalistik – Artiklerne skal være iøjnefaldende, skabe blikfang, være spændende og ikke mindst korte og overordnede.
Men skal teologien så lære af dette og forsøge det samme? Overordnet set tror jeg ikke det vil gavne ret meget. Selvfølgelig vil det gøre det nemmere for den almene borger, uden synderligt meget kendskab til teologien i forvejen, at få et indblik i denne religionens verden. Og det vil bestemt ikke skade. Men spørgsmålet er om folk ikke kan ”nøjes” med, at stille sig tilfredse med det svar de får i videnskaben? Jeg mener, hvis man ikke mente videnskaben gav et fyldestgørende svar, på de spørgsmål om eksistens og mening som teologien også arbejder med, så vælger de vel automatisk, at undersøge andre felter? Og hvis videnskaben ikke fuldender mennesket, som det enkelte menneske vil fuldendes, så søger det vel også selv andre svar?  Teologien kan ikke, som jeg ser det, gøre meget for, at tiltrække flere. Det er det enkelte individ selv, der bliver tiltrukket.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar