Sider

onsdag den 12. december 2012

Adskil stat og kirke

Stat og kirke skal adskilles

Først lidt kort historie:

I ca. år 965 befalede Kong Harald Blåtand kristendommen indført i det danske rige. Først ca. år 1536 smedede kongen kirke og stat sammen. Dette var ikke for, at kristendommen skulle bredes til samfundet, men derimod for at få adgang til kirkens infrastruktur og få den tredjedel af Danmarks jord, der tilhørte kirken.

Staten og kirken idag:

I grundloven står: Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten. Da denne lov i 1849 blev vedtaget var 99 % af danskerne medlem. Verden ser i dag anderledes ud. Flere og flere fravælger folkekirken og det anslås, at over 1 million ikke længere er medlem. Den bør derfor ikke længere blive set som ”den danske folkekirke” og heller ikke blive behandlet som sådan. Navnet ”den danske folkekirke” bør ligeledes ændres. Vi bør også huske på, at Danmark ikke længere er et kristent land, men nærmere er blevet et multireligiøst land. Dette grundet den øgede globalisering og indvandring. Vi ser efterhånden alle trosretninger i Danmark.
Som det ser ud i Danmark idag, sker alle registreringer af nyfødte i folkekirken. Dette mener jeg i stedet bør være et job, for en offentlig myndighed. Ved en registrering i folkekirken samt den pålagte kirkeskat der betales af alle fra start, bliver det af staten bestemt hvilken religiøs retning individet har som udgangspunkt. Det bør være en suverænitet for den enkelte, at kunne tilvælge en religiøs tro og ikke være nødsaget til at fravælge.
Folkekirken i Danmark får økonomisk støtte af staten. Dette giver kirken en særbehandling, i forhold til andre trosretninger. Jeg mener der skal være ligebehandling af trosretninger i Danmark og derfor bør staten ikke længere yde denne form for kirke-støtte.
En adskillelse af kirken og staten, tror jeg desuden også vil være positivt for kirken. Det vil betyde, at kirken ikke længere kan læne sig op af staten og agere passivt. Med faldne medlemstal og en kirke på egne ben, vil det tvinge ”folkekirken” til, at tænke i nye baner og modanisere sig for igen, at kunne få stigende medlemstal. 
Læs evt debat indlæg i politiken om selvsamme emne 
Hvad siger folketingets partier: 
- Enhedslisten: 
"En konsolidering og uddybelse af demokratiet forudsætter at man fører processen videre og konsekvent adskiller kirke og stat".
De ønsker adskillelse af stat og kirke. De ønsker, at ingen trosretninger skal anerkendes af staten ej heller bør konfirmandundervisning og kristendomsundervisning være på skoleskemaet.
- Socialistisk Folkeparti:
"Trossamfund skal behandles ens af staten, og derfor skal folkekirkens særstatus ophæves gennem en adskillelse af kirke og stat".
Stat og kirke bør adskilles for, at ligestille religioner.
- Socialdemokraterne:
"Partiet ønsker klart, at folkekirken skal bevares som en rummelig kirke med plads til alle og med et demokrati i kraft af medlems valgte menighedsråd".
Ønsker ikke en adskillelse af stat og kirke. Er heller ikke afvisende overfor, at andre trossamfund får del i folkekirkens privilegier.
- Det Radikale Venstre:
"Radikale Venstre mener, at vi, med udgangspunkt i den danske frihedstradition, skal tilstræbe ligeværdige vilkår for folkekirken og andre tros- og religionssamfund".
De ønsker ligestilling af religioner. Enten ved stat/kirke adskillelse eller ved, at andre trossamfund får samme støtte som folkekirken.
- Liberal Alliance:
"Staten skal ikke blande sig i kirkens forhold, ligesom kirken ikke skal blande sig i statens".
De mener de økonomiske forhold mellem stat og kirke måske bør adskilles. Folkekirken er majoritetens kirke og derfor bør andre religioner ikke sidestilles denne.
- Venstre:
"Staten skal alene sikre den enkeltes ret til at udøve sin religion, herunder at skifte religion".
De mener ikke stat og kirke skal adskilles, da folkekirken er så rummelig. De mener heller ikke staten skal blande sig i andre trossamfund.
- Dansk folkeparti:
"Den (kristendommen, red.) har gennem tiderne været retningsgiver og vejviser for folket".
De mener ikke stat og kirke skal adskilles, da kristendommen er dansk kultur.
- Det Konservative Folkeparti:
"Den danske folkekirke er det solide grundlag for hele vores samfund".
De mener ikke stat og kirke skal adskilles. Konservative tror på religionsfrihed, men ikke religionslighed.
Kilde til "hvad siger folketingets partier": Tryk her

 
 
 
 
 


 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar